Mag iemand zomaar een foto waar ik op sta op internet zetten?

Iemand die een foto maakt, heeft auteursrecht op zijn eigen foto en mag daarom zelf beslissen wat er met die foto gebeurt. Maar wat als er mensen op de foto staan? Hebben die daar ook iets over te zeggen?

Soms mag je wel een foto of filmpje waar iemand op staat zonder zijn toestemming gebruiken, bijvoorbeeld op je Facebook of website, maar in een paar gevallen niet. Dat hangt af van de situatie.  

Wel: in het openbaar gemaakt
Je mag foto's of filmpjes die je maakt van mensen op straat of op andere plekken waar iedereen mag komen, vaak gewoon gebruiken, bijvoorbeeld op je Facebook of op een website. 

Maar nooit: als iemand daar last mee kan krijgen
Voordat je een foto of filmpje bijvoorbeeld op internet zet, moet je eerst goed nadenken over de gevolgen. Als je denkt dat de persoon op de foto of in het filmpje daar weleens last mee kan krijgen, mag je de foto of het filmpje niet zomaar plaatsen waar ook anderen het kunnen zien. Je moet dan eerst toestemming vragen aan die persoon.  

En ook niet: privé of thuis gemaakt
Je mag niet ongevraagd foto's of filmpjes maken van mensen thuis of in een privésituatie. Ook niet in ruimtes waar niet zomaar iedereen naar binnen mag, maar alleen de mensen die daar horen, zoals de school. Daar moet je eerst toestemming voor vragen aan de mensen die op de foto of in de film komen. Als dat kinderen zijn, heb je toestemming van hun ouders nodig.

En ook niet: portret in opdracht
Als iemand speciaal een foto, filmpje of schilderij van zichzelf heeft laten maken, dan mag de afbeelding alleen worden gebruikt met toestemming van de persoon die erop staat. Ook de maker van het portret moet rekening houden met het "portretrecht" van de persoon op de foto. Hij mag de foto niet zomaar ergens laten zien. Dit geldt ook voor foto's, filmpjes en andere afbeeldingen met mensen erop van bijvoorbeeld een school of een bedrijf.

En ten slotte niet: beroemde personen
Filmsterren, popsterren, bekende sporters hoeven het niet zomaar goed te vinden als anderen ongevraagd hun portret gebruiken, omdat zij dan inkomsten mislopen. Zij kunnen namelijk zelf geld vragen voor foto's waar zij op staan. Voor het gebruik van foto's van beroemde personen heb je dus hun toestemming nodig. Dat geldt natuurlijk ook voor filmpjes, tekeningen of andere afbeeldingen van deze beroemdheden.
© Copyright