Wat is een thuiskopie?
Met een kopie maken bedoelen we niet alleen een fotokopie maken. Het is ook een plaatje natekenen, een muzieknummer of een filmpje opnemen of van internet downloaden. Eentje extra van iets maken dus. Je mag voor jezelf ergens een kopie van maken om thuis te gebruiken.
Alleen voor jezelf
Als je een kopie maakt van een foto, filmpje of muziekje en je zet die op internet, kunnen heel veel mensen het zien. Het is dan niet meer alleen een kopie voor jezelf. Iets wat door iemand anders is gemaakt, kun je niet zomaar op Facebook of Instagram zetten zonder het eerst aan de maker te vragen. De maker beslist als enige wat er met zijn of haar werk gedaan mag worden. Het mogen maken van een thuiskopie, alleen voor jezelf, is daar een uitzondering op.
Beloning voor de makers
Om de creatieve makers toch een beetje te belonen voor al dat gebruik thuis, is de thuiskopieheffing bedacht. Je betaalt een klein bedragje extra als je een smartphone of een laptop koopt, of iets anders waar je thuiskopieën op kunt maken. Dat geld gaat naar de Stichting De Thuiskopie. Zij verdelen het geld onder de makers van creatief werk zoals boeken, films, muziek en foto's.
Geen kopie van games en software
Van games en software mag je geen kopieën maken, ook niet als dat alleen voor jezelf is. Dit is dus een uitzondering op de thuiskopieregel.
Ook geen heel boek kopiëren
Je mag best een stukje uit een boek kopiëren, bijvoorbeeld voor je werkstuk. Maar een heel boek kopiëren gaat te ver. Een boek dat nog gewoon in de handel is, moet je kopen of in de bibliotheek lenen.
Alleen van legale websites
Heel belangrijk: films of muziek van internet downloaden mag alleen van legale websites. Legaal wil zeggen dat de makers toestemming hebben gegeven om hun werk op die website te plaatsen.
Kijk ook bij: