Hoe krijg je auteursrecht?

Auteursrecht krijg je vanzelf als je iets origineels hebt gemaakt, zoals een verhaal of gedicht, een foto of een filmpje, een tekening of schilderij. Maar ook een website, een app of een game. Origineel betekent dat je het helemaal op jouw eigen manier hebt gemaakt, dus niet nagemaakt van iemand anders.

Auteursrecht heb je gewoon zodra je iets origineels gemaakt hebt. Je hoeft het nergens aan te vragen of vast te leggen. Als je thuis op je kamer zelf een gedicht of een tekening maakt, heb je daar meteen al het auteursrecht op. Als je jouw werk bijvoorbeeld instuurt naar een krant, of als je het op een website zet, of op Facebook of Instagram, dan is het handig om je naam bij je werk te zetten. Zo weten andere mensen dat jij de maker bent. En dat jij dus het auteursrecht hebt. Je kunt daar ook nog het © teken bij zetten (een c met een rondje er om) en het jaartal. Die c is van “copyright” (= auteursrecht). Bijvoorbeeld: ©  2017, Floortje Jansen. Maar ook als je dat niet doet, heb je nog steeds auteursrecht op je werk. Je hoeft er dus niet per se iets bij te zetten.

Heb je samen met anderen iets origineels gemaakt? Dan hebben jullie ook samen het auteursrecht. Jullie moeten dan samen beslissen wat er wel en niet mag worden gedaan met jullie creatieve werk. Maak daar met elkaar dus goede afspraken over.

© Copyright