Voor juffen en meesters

In samenwerking met KlasseTV en Nieuwsbegrip heeft de Federatie Auteursrechtbelangen leuk onderwijsmateriaal gemaakt over auteursrecht, dat gratis beschikbaar is. Het materiaal is geschikt voor groep 7 en 8 basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.

KlasseTV lespakket 'Wijs met media omgaan'

Teksten kopiëren, muziek, foto’s en video’s gebruiken of delen. Het gebeurt dagelijks. Maar mag het ook altijd en wat geldt als jij zelf de maker bent?  Hoe bescherm jij jezelf tegen hacken? Wat is nepnieuws en wat zijn de voor- en nadelen van sociale media? Met deze GRATIS digibordlessen leren kinderen  wijs met media omgaan, als maker en als gebruiker.

Vlogger Tobias komt in onverwachte en leerzame situaties terecht. Twaalf korte lessen (15 minuten) en drie verdiepingslessen (30 minuten) met opdrachten die ook geschikt zijn voor zelfstandig werken, die naar keuze los (voor een groepsgesprek) of in allerlei combinaties kunnen worden ingezet. Ze zijn niet alleen goed bruikbaar als project rondom de Week van de Mediawijsheid, maar zijn qua thematiek het hele jaar actueel. Voor de leerkrachten is bij iedere korte les achtergrondinformatie beschikbaar.

Nieuwsbegrip Extra les mediawijsheid

Nieuwsbegrip Extra heeft een les mediawijsheid gemaakt op de niveaus A en B (vanaf groep 6 basisonderwijs tot onderbouw voortgezet onderwijs). De les gaat over het maken van een vlog en het feit dat je als maker auteursrecht hebt. 

> Naar Nieuwsbegrip-les over het maken van een vlog en auteursrecht

Meer info voor leerkrachten over onderwijs en auteursrecht

Voor informatie over en oplossingen voor het gebruik van bronnen, zoals boeken, muziek, video's of artikelen in het onderwijs is er de website onderwijs & auteursrecht met een overzicht van alle regelingen en een handige wegwijzer waarin je snel ziet wat wel en niet mag.
© Copyright