Voor juffen en meesters

Teksten kopiëren, muziek, foto’s en video’s gebruiken of delen. Het gebeurt dagelijks. Maar wat mag er eigenlijk wél en wat mag zeker niet? Kids (weg)wijs maken in de omgang met media. Dat houdt ook in leren achterhalen of nieuws nep of echt is. Daar gaat dit moderne lespakket over.

Het GRATIS lesmateriaal is digitaal beschikbaar en uitermate geschikt voor digiborden. Vlogger Tobias komt in onverwachte en leerzame situaties terecht. Vijf korte lessen (15 minuten) en drie verdiepingslessen (30 minuten), die naar keuze in allerlei combinaties kunnen worden ingezet. Ze zijn het hele jaar actueel, maar kunnen ook als project worden ingezet rondom de Week van de Mediawijsheid.

Nieuwsbegrip Extra les mediawijsheid
Nieuwsbegrip Extra heeft een les mediawijsheid gemaakt op de niveaus A en B (vanaf groep 6 basisonderwijs tot onderbouw voortgezet onderwijs). De les gaat over het maken van een vlog en het feit dat je als maker auteursrecht hebt. 

Meer info voor leerkrachten over onderwijs en auteursrecht
Voor informatie over en oplossingen voor het gebruik van bronnen, zoals boeken, muziek, video's of artikelen in het onderwijs is er de website onderwijs & auteursrecht met een overzicht van alle regelingen en een handige wegwijzer waarin je snel ziet wat wel en niet mag.

In samenwerking met KlasseTV en Nieuwsbegrip heeft de Federatie Auteursrechtbelangen leuk onderwijsmateriaal gemaakt over auteursrecht, dat gratis beschikbaar is. Het materiaal is geschikt voor groep 7 en 8 basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.