Waarom is het belangrijk voor jou?

Als maker kun jij zelf beslissen wat er met jouw creatieve werk gebeurt, omdat jij het auteursrecht hebt. Als iemand anders geld wil verdienen met jouw werk, jouw werk wil veranderen of jouw naam als maker wil weglaten, kan dat alleen met jouw toestemming.

Auteursrecht krijg je als maker automatisch
Als je zelf een origineel liedje maakt, een filmpje, een verhaal of een ander creatief werk, heb je daar meteen het auteursrecht op. Dat gaat helemaal vanzelf, je hoeft het niet eerst ergens vast te leggen of aan te melden. Het maakt ook niet uit of je een professionele maker bent of dat je iets maakt als hobby.

Jij bepaalt als maker wat er met jouw werk gebeurt
Het mooie van auteursrecht is dat jij als maker bepaalt wat er gebeurt. Jij beslist of een door jou gemaakte foto op social media of een website mag staan, of jouw zelf geschreven verhaal door anderen mag worden gelezen, of jouw zelfgemaakte filmpje of muziekje op YouTube mag. Anderen mogen er dan naar kijken of luisteren, maar ze mogen het niet op een andere manier gebruiken zonder jouw toestemming, het namaken of er zomaar iets in veranderen. Het is jouw unieke werk. Je hebt als maker ook het recht om je naam op of bij je werk te zetten. 

Je kan natuurlijk ook iemand toestemming geven om jouw werk gratis te gebruiken. Want misschien wil je er geen geld mee verdienen, of wil je op die manier meer bekend worden en meer fans krijgen. Als je eenmaal beroemd bent door je werk, bijvoorbeeld als artiest of vlogger, en je wilt daar geld mee verdienen kan dat ook op een andere manier, zoals met reclame en optredens. Maar ook dat bepaal jij allemaal zelf. En ook als je jouw werk gratis laat gebruiken, vind je het waarschijnlijk wel belangrijk dat jouw naam als maker altijd wordt genoemd.

Creatieve beroepen kunnen niet zonder auteursrecht
Misschien droom je ervan beroemd te worden als muzikant. Of als schrijver, kunstenaar of gamemaker. Je wilt dan ook graag geld kunnen verdienen met je muziek en je optreden, je boek, je schilderij of de game die je zelf hebt gemaakt. Dat kan omdat jij het auteursrecht hebt. Wil iemand naar jouw muziek luisteren of jouw boek lezen of jouw game spelen? Dan kun je daar geld voor vragen. Zo kun je het geld en de tijd die je erin gestoken hebt terugverdienen. En daarmee kun je dan weer nieuwe mooie dingen maken. Dat zou moeilijk gaan als iedereen jouw creatieve werk zomaar mocht kopiëren of nadoen zonder daarvoor te betalen. 

Auteursrecht is dus goed voor de makers. Maar ook voor ons allemaal omdat auteursrecht ervoor zorgt dat er nieuwe films, boeken en muziek worden gemaakt waar we allemaal van kunnen genieten.
© Copyright