hyperlinken

Een linkje plaatsen, wat mag wel en wat mag niet?

Wat mag wel?
Je mag op je eigen Facebookpagina, je Instagram of je eigen website een linkje plaatsen naar een video, een foto, een artikel of een blog van iemand anders op een andere website. Die foto's, video's of teksten waren namelijk toch al voor iedereen te zien op die andere websites, en dan mag je daar gerust naar verwijzen met een linkje.

Wat mag niet?
Je mag niet een foto, video of tekst van een andere website eerst downloaden en dan op je eigen website of Facebookpagina plaatsen. Je mag dus alleen een linkje plaatsen naar de oorspronkelijke website waar die foto, video of tekst op staat. 

Je mag ook niet linken naar illegale websites. Dat zijn websites die foto's, films, muziek, boeken of games laten zien zonder dat de makers van die werken daar toestemming voor hebben gegeven. Nu is het voor jou niet altijd even duidelijk te zien of een website illegaal is. Maar als een website bijvoorbeeld gratis een film aanbiedt die nog maar net in de bioscoop draait, dan weet je ook wel dat dat niet klopt. Het is ook vast niet in orde als iemand bijvoorbeeld via een Facebookgroep honderden nieuwe boeken of de allernieuwste muziek gewoon gratis aanbiedt. 
Je kunt hier wat tips en aanwijzingen vinden als je twijfelt of een aanbieder legaal of illegaal is.