Films en tv-series

Als je een film koopt of huurt, dan is dat alleen bedoeld voor thuisgebruik. Dat geldt ook voor een abonnement dat je neemt om films of tv-series te kunnen kijken. Wil je een film vertonen voor een groter publiek, dan heb je daar aparte toestemming voor nodig.

Thuis kijken
Je kunt films of tv-series op televisie bekijken. Veel films en series kun je kopen of huren, of je kunt een abonnement nemen om ze via internet op je tv te bekijken, zoals via de website Netflix. Jij of je ouders hebben daar dan voor betaald, en dan mag je de film of serie natuurlijk ook bekijken. Dat kan op tv, maar ook op andere apparaten zoals je computer of smartphone. 

Opnemen
Van een film of tv-serie waar je al voor betaald hebt, mag je ook voor jezelf een opname maken. Bijvoorbeeld om hem later nog eens te bekijken. Die opname mag je niet doorgeven aan iemand anders, het is echt alleen een kopie voor eigen gebruik. Je mag de opname dus ook niet op internet zetten, want dan kunnen ook anderen het zien.

Vertonen aan anderen
Als je een film of tv-serie ook aan anderen wilt vertonen, dan heb je daar aparte toestemming voor nodig. Een film huren of kopen is namelijk alleen bedoeld voor thuisgebruik, net als een abonnement op Netflix of een andere filmdienst. Wil je een film vertonen op bijvoorbeeld een schoolavond of een feest van je vereniging, dan heb je een speciale 'licentie' nodig. Licentie betekent toestemming voor gebruik van de makers. Licenties voor het vertonen van films aan publiek kun je bijvoorbeeld aanvragen bij Filmservice.

Downloaden
Films en tv-series kun je dus vaak ook op internet vinden. Je kunt ze dan downloaden tegen betaling of soms ook gratis. In Nederland is het verboden om te downloaden uit illegale bron, dus van websites waar de makers van de films en series helemaal geen toestemming voor hebben gegeven. Zij krijgen daar namelijk ook niets voor betaald, terwijl zij wel veel geld en moeite hebben gestoken in het maken van de film. Download daarom alleen van websites die wel toestemming hebben van de makers om hun films aan te bieden. Zo kunnen de makers ook weer nieuwe mooie films maken waar wij allemaal van kunnen genieten.