Mag je muziek van iemand anders altijd gebruiken?

Wie een nieuw liedje of muzieknummer maakt, heeft daar vanzelf het auteursrecht op. De maker van de muziek mag dan beslissen wat er mee gebeurt. Als anderen de muziek willen uitvoeren of uitzenden moeten ze dus eerst toestemming aan de maker vragen.

Jij beslist als maker
Als maker beslis jij of jouw muzieknummer door anderen gebruikt mag worden. Wil iemand anders jouw liedje zingen of spelen, in een filmpje gebruiken of in zijn café laten horen, dan moet hij eerst aan jou vragen of jij dat goed vindt. 

Je wordt beroemd!
Zo gaat dat ook bij professionele muziekmakers. Hun muziek is vaak op internet te vinden, bijvoorbeeld op YouTube. Zij willen op die manier aan iedereen laten zien wat zij kunnen, in de hoop dat ze beroemd worden en geld kunnen verdienen met hun muziek. Je mag daar natuurlijk naar kijken en luisteren. Maar als je die muziek zelf wilt gaan spelen voor publiek, of je wilt het voor je eigen filmpje of website gebruiken, moet je eerst toestemming vragen. Ook om muziek in een café, restaurant of winkel te laten horen als achtergrondmuziek is toestemming nodig. Als jij later een beroemde muzikant bent geworden, mag je ook zelf beslissen wat mensen met jouw muziek mogen doen. En of ze jou bijvoorbeeld moeten betalen om het te gebruiken of niet.

Dan kun je wel wat hulp gebruiken
Als jouw muziek heel goed is, willen misschien wel veel mensen het gebruiken, bijvoorbeeld voor een leuke sfeer in hun winkel of café. Hoe bekender je wordt, hoe meer werk het is om aan al die mensen apart toestemming voor gebruik te geven. Professionele muzikanten laten dat vaak doen door Buma/Stemra en Sena. Dat zijn organisaties die professionele componisten en muzikanten veel werk uit handen nemen. Voor gebruikers van muziek van professionele muzikanten is dat ook makkelijk, die hoeven dan niet voor elk liedje aan al die muziekmakers apart toestemming te vragen.
© Copyright