Mag ik foto's en plaatjes van internet altijd overal voor gebruiken?

De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd auteursrecht op. Ook als dat er niet bij staat. Om een foto of plaatje van internet te gebruiken, heb je dus toestemming nodig van degene die het auteursrecht heeft. Maar soms hoeft dat niet, bijvoorbeeld als je de afbeelding voor je schoolwerkstuk wilt gebruiken.

Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dus wie het mogen zien/horen/lezen, en of mensen er iets aan mogen veranderen. Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts.  

Maakt het uit wat voor plaatjes het zijn?
Niet echt, zelfs op vakantiekiekjes rust auteursrecht.  

Voor een werkstuk op school mag je trouwens wél plaatjes van internet gebruiken. Dat is omdat je zo’n werkstuk alleen voor school maakt. Maar als je het werkstuk op internet zet, kan iedereen in de wereld het zien. Dan moet je wel toestemming vragen voor het gebruik van de foto’s/plaatjes.  

Dat het heel makkelijk is om plaatjes van internet te downloaden, betekent dus niet dat je ze ook altijd mag gebruiken!  

Soms geeft de maker zelf al bij zijn foto of tekening aan dat je die wel mag gebruiken, maar bijvoorbeeld niet als je er geld mee wilt verdienen. Je mag het plaatje dan gebruiken zolang je je maar houdt aan de wens van de maker.

Een plaatje gebruiken als citaat
Net als een stukje tekst van iemand anders, mag je ook een plaatje gebruiken in jouw bespreking van een onderwerp om duidelijk te maken of te bewijzen waar jij het over hebt. Dat heet "citeren".  Wat citeren precies is en aan welke regels je daarvoor moet houden, lees je hier.
© Copyright